27 września 2022

Warsztaty kulinarne

W ramach Laboratorium Przyszłości ruszyły zajęcia kulinarne. W warsztatach uczestniczą uczennice z klasy 8a. Dzisiaj dziewczęta przygotowywały zdrową nutellę czekoladowo-orzechową z awokado i bananów. Uczestniczki zajęć miały do dyspozycji nowy sprzęt AGD, który był niezastąpiony w przygotowaniu kremu. Atmosfera była radosna, a smaki wykwintne. Nutella jest przepyszna i bardzo zdrowa, zawiera tłuszcze roślinne oraz cenne składniki mineralne. Pestki z awokado można zasuszyć i zetrzeć, następnie używać jako przyprawy. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć oraz do wykorzystania poniższego  przepisu w domu.

 
Wartości odżywcze 1 słoiczka:
kalorie: 907kcal
Białko:14g
Węglowodany: 105g
Tłuszcz: 54g
Błonnik: 14g
Składniki:
30g orzechów laskowych ze skórką
200g awokado
200g bananów
20g kakao
2 łyżki miodu
 
Przygotowanie:
Rozdrabniamy orzechów przy użyciu blendera, dodajemy resztę składników i wszystko blendujemy. Gotową nutellę przekładamy do czystego słoika i przechowujemy do 7 dni w lodówce.
 
Koordynator warsztatów: Patrycja Saniuk
Uczestniczki zajęć: Julia Pachana, Hanna Listowska, Martyna Starosta, Marcelina Michałowicz
  1. pl
  2. en
  3. uk
  1. pl
  2. en
  3. uk

Szkoła Podstawowa nr 15 im. Wojska Polskiego w Gorzowie Wielkopolskim

ul. Aleksandra Kotsisa 1, 66-400 Gorzów Wielkopolski

+48667659236

+48957228729

sp15@edu.gorzow.pl

Adres naszej skrytki:

/SP15Gorzow/Skrytka ESP

Nasz adres: AE:PL-47173-29867-TAISU-24